Torkan hotar potatisskörd

Solen och värmen de senaste veckorna hotar årets potatisskörd. Risken för skorv och andra potatissjukdomar ökar när det är torka. 

Potatisodlarna som redan nu brottas redan nu med dålig lönsamhet, hoppas på rejäla mängder regn under den kommande veckan.

Potatisen håller just nu på att sätta knölar och kräver därför mycket vatten. En del går att ordna med konstbevattning men odlarna har svårt att leverera den stora mängd vatten som krävs till alla åkrar. Dessutom är det bevattningsförbud på en del håll.

Lars Danielsson som är potatiskonsulent på Hushållningssällskapet menar att risken för kommande problem med skorv och skördebortfall är stor. Om torkan består kommer det att påverka årets skörd och potatispriserna inför hösten, menar Danielsson. 

Potatisodlare har länge brottats med dålig lönsamhet och under det senaste året har ungefär tio procent av odlingsarealen försvunnit.

Erik Johansson som har sina potatisodlingar i Habo, utanför Jönköping, har god koll på SMHIs prognoser. Han står och tittar ut över ett av sina potisfält som fortfarande ser frodigt grönt ut.

-Det finns ingen som önskar regn mer än den personen som har en vattenspridare, berättar han.

Erik Johansson hoppas på att himmeln ger fler regndroppar än de enstaka små dropparna som just lagt sig på hans axlar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".