Idétjuv får gå fri

En företagare från Gnosjö slipper förmodligen att ställas inför rätta för att ha stulit idén till den populära elljusstaken Elflugan.

Han har nämligen fått vänta i sex år på rättegång, och det är för lång tid, enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Det var i slutet av 90-talet som jönköpingsbördiga designern Marie Lundgren och hennes kollega Kina Strandberg skapade Elflugan; ljusstaken med 19 små glödlampor fästa överst på varsin stav. Idén var tydligen lysande, för snart dök det upp billiga kopior ute i butikerna. En företagare från Gnosjö polisanmäldes för att ha stulit idén, och Marknadsdomstolen förbjöd försäljningen av kopiorna.

Företagaren åtalades redan för sex år sedan för brott mot upphovsrättslagen, men tingsrätten har aldrig kallat till rättegång. Elflugans skapare krävde drygt två miljoner kronor i skadestånd, och för att få ett slut på åtminstone den processen så har dom nu nått en förlikning med företagaren om ett betydligt mindre belopp. Och nu lutar det åt att gnosjöföretagaren slipper ställas inför rätta.

Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna säger att en misstänkt har rätt att få sin sak prövad i domstol inom skälig tid. Och sex år anses inte vara skäligt. Dessutom har straffvärdet enligt praxis minskat så kraftigt att det skulle sluta med på sin höjd böter. Och då är det knappast ekonomiskt försvarbart med den fyra dagar långa och dyra rättegång med vittnen från både Kina och Tyskland som planerats. Åklagaren drar tillbaka åtalet och begär att tingsrätten lägger ned målet. 

Nyheterna har sökt den ansvarige domaren på tingsrätten för en kommentar, men han har semester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".