Företagare får skadestånd av staten - taxeringsärende tog tio år

Tio företagare från Hillerstorp, Värnamo och Anderstorp får dela på 950 000 kronor, som de får i skadestånd från staten.

- Det är sanslöst, att de behandlar medborgare så här. Tio års väntan för att få ett slutgiltigt besked... säger Willis Thulin i Hillerstorp är en av de tio företagarna.

Företagarna hade stämt Sverige inför Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna eftersom det dröjt tio år innan länsrätt, kammarrätt och regeringsrätt avgjort ett taxeringsärende.

Men av rädsla för att Sverige än en gång skulle fällas av Europadomstolen så har staten nu lyckats nå en förlikning med företagarna.

Pengarna får Willis Thulin och nio andra företagare från Hillerstorp, Värnamo och Anderstorp dela på i skadestånd för att de tvingades vänta i tio år på slutligt besked i ett taxeringsärende.

De tio var en gång i tiden med och grundade det lokala investmentbolaget Gnosjö-Börsen. När de sålde företaget i början av 90-talet blev var och en upptaxerad med runt 400.000 kronor och fick skattetillägg eftersom skattemyndigheten i Jönköping ansåg att aktieförsäljningen redovisats på ett felaktigt sätt.

Alla tio överklagade och fick vänta tre år innan länsrätten tog upp ärendet. Ytterligare tre års väntan blev det sedan när företagarna överklagat till kammarrätten.

Slutligen tog högsta instans, Regeringsrätten, också tre år på sig för att meddela att man vägrade ta upp fallet. Vid det laget hade skattetvisten pågått i tio år. De uppretade företagarna stämde svenska staten inför Europadomstolen för att de fått vänta så länge.

Men av rädsla för att att Sverige än en gång skulle fällas av Europadomstolen har nu staten nått en förlikning. Regeringen har godkänt uppgörelsen som innebär att företagarna får 95 000 kronor var. Men det saken egentligen gällde, alltså själva skattemålet, det förlorade företagarna redan för två år sedan när regeringsrätten vägrade ta upp det.

Willis Thulin tycker ändå att det varit viktigt att driva fallet till sin spets.

- Vi drev det här ända till Europadomstolen för att vi skulle få rätt i vårt synsätt.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".