Sverigedemokraterna på offensiv i länet

Det kontroversiella partiet Sverigedemokraterna satsar i höstens val på att ta sig in i både landstinget och i fullmäktige i tre av länets kommuner.

Den här försöket att få fotfäste i länet ses inte med blida ögon av dom etablerade partierna, som bland annat anklagar Sverigedemokraterna för att vara invandrarfientliga.

Sverigedemokraterna har en stormig, nästan 20-årig historia, som präglats av anklagelser om att vara ett både invandrarfientligt och högerextremt parti. Men efter diverse utrensningar hävdar nu partiet att man arbetar demokratiskt och vill ha en annan invandrarpolitik.

Men dom etablerade partierna anser fortfarande att Sverigedemokraterna inte är rumsrena, och dr har mötts av hårt motstånd i dom kommuner i landet där dom lyckades ta sig in efter valet för fyra år sedan. Då fick dom drygt 600 röster i kommunvalet i Jönköping och nästan 2.000 röster i riksdagsvalet i länet. Men det räckte inte.

Nu gör Sverigedemokraterna ett nytt försök att ta sig in, inte bara i Jönköping utan också i Gislaveds och Tranås kommuner. Och i går presenterade partiet också en lista med nio namn till landstingsvalet. Och det är ett besked som inte välkomnas av dom partier som redan finns där. Socialdemokraternas landstingsledamot Carina Ödebrink från Vaggeryd säger så här:

- De ger uttryck för att alla människor inte är lika mycket värda. Deras värderingar går stick i stäv med vad alla de etablerade partierna tycker.

Carina Ödebrink tror dock inte att Sverigedemokraterna lyckas ta sig in landstingsfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".