Moskén i Sävsjö är i full gång

I källaren på Sävsjö stadshotell finns en moské sen fyra månader tillbaka. Samtidigt är hotellet ute till försäljning och Sävsjö kommuns önskemål är att det också i fortsättningen ska drivas vidare som stadshotell.

Själva hotellet är låst. Stängt för semester. Av moskén ser man från utsidan inte mycket mer än att man vet att den finns där innanför källarfönstren. När vi stigit in och gått ner en trappa visar Ali Haji Harun och Radwan Almohammad stolt upp sin lokal. Väggarna lyser vita och det luktar nymålat, ett par pytsar står kvar i hallen, intill toaletten. På golvet i salen ligger en heltäckande brun matta. Inga möbler.

Ali Haji som själv är imam visar hur han står - med ryggen mot elementet och källarfönstret i huvudhöjd. Radwan sätter sig på golvet med korsade ben för att illustrera hur församlingen sitter under fredagsbönen. Det var Radwan som tog initiativ till den muslimska föreningen och fick tillgång till källarlokalen genom kontakter med Ahmed Rahmati som idag äger stadshotellet. Villkoren var förmånliga: de första sex månaderna får de använda loklalen hyresfritt. Två månader återstår av den tiden.

Vi åker hem till Radwan eftersom hans maka Dilbar är född i Sverige och kan föklara bättre på svenska. Hon berättar om hur Radwan samlade in pengar bland Sävsjös bortåt 300 muslimer, till färg och heltäcknkngsmatta. Sedan målade han det mesta själv - han praktiserar just nu som byggnadsmålare - och tog hjälp av en annan medlem. Och så behövdes det koraner, på många olika språk.

- Vi åkte till Malmö och hämtade koranen på svenska, arabiska och albanska bland annat, säger Dilbar.

Men hu framtiden ser ut för moskén är oklart. Nu är stadshotellet ute till försäljning och Sävsjö kommuns krav är att det säljs till någon som vill fortsätta att driva det som stadshotell.

Nils Åhlund på Föreningssparbankens Fastighetsbyrå i Vetlanda som sköter försäljningen säger att det finns ett par tre seriösa intressenter men ännu är inget klart. Ali Haji, Radwan och Dilbar tror inte att ett ägarskifte behöver innebära att de åker ut från hotellkällaren och ett par tusen i månaden kan de skrapa ihop till hyra bland medlemmarna. Alla bidrar men Ali Haji, Radwan och ytterligare en medlem i Sävsjös muslimska förening är ytterst ansvariga.

Reporter: Peder Losten