Studier i Jönköping ger låg lön

Studenter som tagit examen från Jönköpings högskola tjänar lägre än de som går ut från större och mer etablerade högskolor och universitet. Det visar en unik studie som Saco publicerar på ett seminarium i Visby imorgon.
Saco har studerat löneutvecklingen för studenter som tog examen år 1991 från 23 olika universitet och högskolor. Man har sen tittat på deras löner år 1995 och 1999. Det är dystra siffror för jönköpingstudenterna. 1999 tjänade dom i snitt nästan hundra tusen mindre om året än personerna som studerat i Uppsala. Hade man studerat i Linköping, Stockholm, Göteborg eller Lund låg man också högt upp på lönelistan. Jönköpingsstudenterna tjänade i snitt knappt 219 000 år 1999. Jönköpings högskola låg då trea från botten på listan. Bara dom som tagit examen i Kristianstad å Gävle tjänade sämre. En av förklaringarna som Saco ger till löneskilladerna är att personer som studerat på mindre högskoleorter oftare stannar kvar i sitt hemlän och där är ofta lönerna generellt sämre än i storstadsregionerna. Clas Wahlbin, rektor för högskolan i Jönköping, blir inte oroad av siffrorna eftersom han tror att högskolan i Jönköping har utvecklat sig mycket sen 1991 när dom undersökta studenterna tog examen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".