Unga politiker hoppar av sina uppdrag

De yngre hoppar av och gamlingarna sitter kvar visar Nyheternas granskning av kommunfullmäktige i länet sedan valet för fyra år sedan.

Unga människor är rörliga och när dom väl blivit invalda till politiksa uppdrag så hoppar dom oftare av än sina äldre politikerkolleger.

Annika Davidsson har en ganska typisk historia . Hon var bland dom yngsta i länet, när hon som 18-åring röstades in för moderaterna i Gnosjö vid förra valet. Efter knappt två år flyttade hon till Stockholm för högskolestudier och tvingades då lämna sin fullmäktigeplats.

Av dom fyra yngsta, i åldern 18 till 21 år som kom in i någon av fullmäktigeförsamlingarna för fyra år sedan finns bara en kvar. Och av dom 80 i åldern upp till 36 år har mer än var femte hoppat av. Det kan jämföras med äldre politiker, från 51 år och uppåt. Där har inte ens var tionde lämnat sin plats.

Det talas mycket om hur viktigt det är att få unga att ställa upp och arbeta politiskt. Och i flera kommuner i länet finns särskilda listor med unga kandidater inför valet i höst.

Men som väljare måste man räkna med att en del av dessa unga kandidater kommer att hoppa av under mandatperioden, säjer Annika Davidsson.

Orsaken är att unga är mer rörliga enligt Annika Davidsson och att en fyraårsperiod är en lång person för en ung människa som kanse vill börja läsa på annan ort eller träffar kärleken och bildar familj.