Idélandets djurhållning kritiseras

Barn- och ungdomsområdet Idélandet på Råslätt i Jönköping kan tvingas lägga ned. Miljöinspektören har upprepade gånger kritiserat hur man sköter djuren som vistas där och dessutom har Jönköpings kommun saknat tillstånd för att visa djuren.
I femton år har kommunen drivit Idélandet. Området fungerar som en utefritidsgård på invandrartäta bostadsområdet Råslätt. Dagligen kommer hit ett 40-tal unga och barn. Men i år fick två privatpersoner ideelt sköta djurhållningen och de har efter hand tagit dit allt fler djur, allt ifrån hästar och getter till ormar och ödlor. Så i juni hittade miljöinspektören vid ett besök en lång rad brister i lokalerna och en lokal stängdes helt för visningar. Det handlade bland annat om skräp som låg i högar och lokaler som innebar enorm skaderisk för djuren. Elledningar hängde löst. Hyllor riskerade trilla över djuren och flera skydd saknades. Hovarna på hästarna var också misskötta. Vid nästa besök i förra veckan var allt åtgärdat, men hittade inspektören yttelrigare en lång rad nya brister och dessutom saknade kommunen tillstånd hos jordbruksverket för att visa djuren. Ansvariga vid Idélandet säger att bristerna är åtgärdade och har nu fått dispens till 15 augusti.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".