Nässjöläkare kräver att öronbarn vaccineras

Svenska barn dör i onödan. Det kunde man läsa i gårdagens Aftonbladet i en debattartikel undertecknad av bland andra Marie-Louise Ekholm som är överläkare och specialist på öron-, näs- och halssjukdomar vid sjukhuset i Nässjö. Marie Louise Ekholm kräver i artikeln att alla svenska barn vaccineras mot pneumokock-infektioner som kan ge öroninflammation.

I våras dog en 15-månaders baby av blodförgiftning och hjärnhinneinflamation orsakade av peneumokocker. För ett par år sen dog två flickor i tvåårsåldern på olika förskolor i Helsinborg efter att ha smittats av samma bakterier. Flera barn har blivit döva. Marie-Louise Ekholm som är överläkare och specialist på öron-, näs- och halssjukdomar vid sjukhuset i Nässjö kräver nu att barn ska vaccineras.

- Jag vill vaccinera alla öronbarnen i Jönköpings län, säger hon.

Förtjänsterna med allmän barnvaccination är stora. Man slipper använda så mycket penicillin, och det är viktigt eftersom allt fler bakterier blir resistenta. Färre läkemedel betyder mindre påfrestning på miljön. Det blir över huvud taget färre infektioner i samhället, eftersom vuxna lätt smittas om barnen är sjuka. Med vaccination blir det mindre sjukfrånvaro vilket är bra för samhällsekonomin.

I Norge ska man nu börja vaccinera alla barn, i England och USA gör man det redan. Folkhälsominister Morgan Johansson hänvisar till att socialstyrelsen nyligen tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda hur vanlig sjukdomen är, hur ofta den ger allvarliga symptom och hur effektiva de vaccin som finns är.

Om föräldrarna själva skulle betala vaccinet skulle de få betala 1 500 kronor. Och det är en stor summa för många barnfamiljer, medger Marie-Loise Ekholm.