Svårt att nå vårdcentraler via e-post

Inte en enda av 16 granskade vårdcentraler i Jönköping län kan man nå via e-post. Det visar en granskning som socialstyrelsen har gjort av 300 vårdcentraler i landet.
Nu tycker socialstyrelsen att vårdcentralerna bör bli bättre på det här för att öka tillgängligheten. Vårdcentralerna kritiseras ofta för att inte vara tillgängliga. Patienter upplever det som svårt att komma fram och ibland får man sitta länge i telefonkö. Ett sätt att göra sig mer tillgänglig och ge befolkningen alternativa vägar till vården, är att kunna ta kontakt via Internet. 76 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år i Sverige använder sig av Internet, men länets vårdcentraler kan man inte nå via datorn, visar socialstyrelsens granskning. 16 av länets vårdcentraler har granskats, men inte någon anger e-post till vårdcentralen eller läkare. På vårdcentralernas hemsida kan man varken boka aller avboka tider. Inte heller den nya tekniken som kallas tele-Q där man kan knappa in sitt nummer och sedan bli uppringd, används vid länets vårdcentraler. Socialstyrelsen menar nu att vårdcentralerna kan göra sig mer tillgängliga om man använde internet och det skulle också kunna korta telefonköerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".