Hamburgerkrig i Värnamo

Till våren blir det hamburgerkrig i Värnamo.
Då slår nämligen svenska Max upp portarna på Bredastens trafikplats - och där slåss redan dom amerikanska kedjorna McDonalds och Burger King om snabbmatsätarna.

Inte någon annanstans i landet krigar tre hamburgerkedjor närmast vägg i vägg som det blir frågan om på Bredasten i utkanten av Värnamo. McDonalds var först på plats, sedan kom Burger King. När också Max fick bygglov för fyra år sedan, bröt det första kriget ut för Burger King tyckte det räckte med två kedjor och överklagade ända upp i kammarrätten. Max vann, men har väntat med att bygga tills nu. Den här veckan startar jakten på en chef till restaurangen i Värnamo och till våren slår man upp portarna.
- Det blir säkert ett hamburgerkrig men det är bara kul, säger Richard Bergfors, VD för hamburgerkedjan Max.
Det är förstås läget som gör Bredastens trafikplats så intressant för snabbmatskedjorna. Tiotusentals bilister passerar varje dygn på både motorvägen E 4 och korsande riksväg 27 och många stannar till. Här finns förutom hamburgerrestauranger också bensinstation och hotell med restaurang. Men om några år, hur ser det ut då? Räcker verkligen hamburgerätarna för tre kedjor?

-  Jag tror det. Vad jag är säker på är att Max kommer finnas kvar, vi har funnits i 38 år och jag har aldrig lagn ner någon restaurang. Om alla tre finns kvar beror på hur duktig man är, säger Richard Bergfors.

Reporter Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".