Missbruksvården i Nässjö skjuter i höjden

Allt fler unga Nässjöbor använder narkotika och kostnaden för missbruksvården gräver stora hål i kommunens budget.
Att många går ut skolan utan något jobb i sikte, är förklaringen till att så många unga börjar droga, hävdar ordföranden i Individ och familjeomsorgsnämnden, Gunvor Karlsson.

Missbruket bland unga ökar kraftigt i Nässjö och slukar allt mer av kommunens resurser. Det konstaterar kommunen i sin delårsrapport för 2006.

Det är bland unga som missbruket ökar mest och det är inte ovanligt att man redan i unga år använder tunga droger berättar sektionschefen på individ- och familjeomsorgsenheten Anders Saldner.

Kostnaderna för missbruksvården är den enskilt största utgiftsposten för Individ och familjeomsorgsnämnden som ensamt ligger bakom enhetens budgetunderskott på två miljoner.
Och det är en kostnad som ökar - med en och en halv miljon bara i år. Bristen på jobb för unga är huvudförklaringen till ökningen tror Gunvor Karlsson. Det är därför den sker just i åldersgruppen 18 - 25 år - den ålder då gymnasiet tar slut och unga befinner sig på tröskeln till vuxenlivet och jobb och familj ska ta vid.

Reporter Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".