Foto: Ingvar Andersson/PrB

Framtidstro trots utflytt i Gnosjö

Folk fortsätter att flytta från småindustrins Mekka Gnosjö. Det visar den senaste befolkningsstatistiken. Men företagen har fullt upp att göra just nu och dessutom har det startats nya som växer rejält.

Ett exempel är Gårö Plåtprodukter. Vd:n Daniel Petersson menar att Gnosjöandan inte alls är på väg att försvinna. 

Gårö Plåtprodukter tillverkar inredningsdetaljer, hyllor och annat i tunnplåt. Lokalen på 7.000 kvadratmeter man flyttade in i för bara ett par år sedan är redan för liten och nu ska man bygga till ytterligare 2.000. Vid starten för åtta år sedan fanns tio anställda - i dag jobbar där 45 personer och det kan bli ännu fler.

Gårö Plåtprodukter har så fullt upp att göra att man behöver mer folk trots att man också automatiserar tillverkningen. Annars är utvecklingen den i Gnosjö, att automatiseringen gjort att det inte behövs inte lika många anställda som förr. Det är också en förklaring till att folkmängden minskat flera år i följd. Många pendlar dessutom till jobbet i Gnosjö från andra kommuner. Den strömmen vill Daniel Petersson vända genom att kommunen erbjuder attraktiva tomter och boende. Det här kan politikerna göra något åt, tycker han.

Reporter Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".