Nya möjligheter för Ninos att bli polis

Polishögskolan vill ta bort eller förändra det omdiskuterade svenskprovet för alla sökande. Dagens prov har kritiserats för att vara ålderdomligt och anses stoppa framför allt många sökande med utländsk bakgrund.

Det omdiskuterade svenskprovet för den som söker till polishögskolan kan komma att helt slopas eller göras om. Orsaken är att provet upplevs som omodernt med exempelvis många ord som sällan används i dagligt tal. Provet har därmed blivit ett hinder inte minst för personer med utländsk bakgrund som vill bli polis. Polishögskolan föreslår nu till Rikspolisstyrelsen att provet ses över, eller slopas. Polisintendent Ingemar Bergman säger till Ekot att man istället kan förstärka undervisningen i svenska under själva själva utbildningen för den som väl kommit in.

Ninos Oshana som är född i Syrien men har bott i Sverige sedan har var 5-6 år, är en av dom 6000 som varje termin söker till polishögskolan. Det är just svenskprovet som stoppat honom, och han försöker nu plugga på just dom besvärliga orden, som paltor, floskler och gytter.

Polisen har som mål att öka andelen anställda med invandrarbakgrund, och också där finns en tveksamhet inför testerna, som anses omoderna.

Polishögskolan föreslår nu Rikspolistyrelsen att svenskprovet helt slopas eller åtminstone görs om. Polishögskolan hoppas på en förändring redan inom nåt halvår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".