Debatt om straff för Bobbys mamma

Det är inhumant att döma Bobbys mamma till fängelse. Socionomen Hjördis Flodström Nilsson vid Högskolan i Gävle ger i dag ett kraftfullt stöd till Bobbys mamma på tidningen Dagens Nyheters debattsida.

Hon menar att mamman är offer för en lucka i lagen och anser att Göta hovrätt måste se till det faktum att mamman inte förstått följden av sina handlingar när domen kommer nästa vecka.

Bobbys mamma lider enligt den rättspsykiatriska undersökninbgen inte av en allvarlig psykisk störning - men hon har samma diagnos som Bobby hade, fragil x, en sorts utvecklingsstörning där uthållighet, koncentration och förståelse påverkas.

Det borde enligt socionomen Hjördis Flodström Nilsson medföra att Bobbys mamma nu ska slippa fängelse och istället få vård  för störningen medför att mamman inte riktigt förstår vad hon har gjort.

Advokaten Anders Berggren som försvarar Bobbys mamma i rätten hoppas att artikeln ska väcka frågan om hans klient verkligen kan anses ta fullt ansvar för handlingar som hon kanske inte förstår. Han hoppas att hovrätten ska ta hänsyn till mammans störningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".