Pappa misstänkt för grova sexbrott mot dotter

I dag ställs en pappa från Vetlanda inför häktningsdomaren i Eksjö, misstänkt för grova sexbrott mot sin dotter.
Trots att de sociala myndigheterna fått signaler om att allt inte stod rätt till, så kunde övergreppen pågå i fem år

De uppgifter kring pappan som Nyheterna tagit del av, leder till frågor om vilken kontroll och kompetens myndigheterna egentligen har och avslöjar grova maskor i det sociala skyddsnät som ska förhindra att barn far illa. Och som i det här fallet kan ha bidragit till att övergreppen kunna pågå så länge utan att upptäckas.

Flickan är i dag 16 år och bodde tidigare hos sin mamma på en annan ort i landet. Men eftersom hon mådde dåligt och enligt dom sociala myndigheterna inte hade det bra hos mamman, fick hon flytta till pappan i Vetlanda. Trots att han var känd för drogmissbruk och aggressivt beteende och just då var intagen för rättspsykiatrisk vård. Men pappan skrevs ut och fick huvudansvaret för flickan.

Enligt misstankarna så började dom sexuella övergreppen direkt efter att flickan flyttat till honom för fem år sedan och sedan fortsatte dom tills nu i sommar. Ingen har upptäckt vad som pågått, trots att det funnits signaler om att allt inte stod rätt till.

För ett par år sedan larmade pappan polisen och berättade att han höll sin dotter som gisslan och att det var fara för hennes liv. Det slutade med att han dömdes till böter för falsklarm. Efter den händelsen gjorde socialförvaltningen i Vetlanda en utredning, men den avslutades utan några åtgärder och flickan fick stanna hos pappan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".