Munkar åter i länet efter 500 år

Munkar ser ut att återvända till Nydala kloster norr om Värnamo. Efter 500 års fördrivning flyttar cisterciensermunkar in på Nydala kloster.

Tre bröder i Schweiz väntar på att bli ivägskickade till Sverige nästa sommar och det är något som förste vice ordföranden i Värnamo kommunstyrelse, Christer Fjordevik (kd) är mycket glad för.

- En historisk händelse av stor dignitet och därför är det ett stort intresse kring detta, säger Christer Fjordevik.

Planerna har förankrats i den ordensledning i Schweiz som skickar munkarna. Det är till och med bestämt vilka personer man ska skicka.

Tanken är att tre permanenta bröder ska komma och leva där. Än är inget datum klart, ingen tidsplan finns, men Christer Fjordevik tror det händer något under våren 2007.

- Detta är ett bingo för Nydala. För den kulturhistoriska miljö som finns där ute så kan det ju inte bli mycket bättre.

Något köp av Nydala kloster lär det inte bli eftersom orden saknar de ekonomiska resurserna för det. Förmodligen kommer orden att hyra klostret, men dom förhandlingarna pågår, enligt Christer Fjordevik.

Reporter: Karin Malmsten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".