Framtiden för skogsbrandflyget är osäker

Efter den senaste tidens torka lyfte igår skogsbrandflyget för att spana efter bränder i länet. Men framtiden för den här räddningsverksamheten är osäker.
Räddningsverket vill nämligen att skogsbrandflyget ska betalas av kommunerna och markägarna själva. Det är ett förslag som får kritik av räddningstjänsten i länet. Problemet uppstår om inte alla markägare betalar. För i praktiken blir det ju så att om en markägare låter bli att betala medans grannen väljer att betala så kommer markägaren som inte betalar ändå att få sin brand släkt om det brinner på hans mark. Det är nämligen lag på att rapportera bränder om man ser. Och Börje Karlsson, räddningschef, tror att det kan bli samma problem mellan kommunerna. Skulle det exempelvis brinna i Vaggeryds kommun så skulle detta upptäckas om man flög över Jönköpings kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".