Läkare försåg patient med narkotika

Prickas nu av hälso- och sjukvårdsnämnden

För snart åtta år sen blev den medelålders kvinnan inlagd på Höglandssjukhuset. Hon skulle få hjälp att bli av med sitt beroende av värktabletten treo comp. Men läkaren hon träffade på sjukhuset skulle komma att förse henne med ännu starkare tabletter - och injektioner - under många års tid.

När Socialstyrelsen upptäckte det hela räknade man ut att under bara dom sista 20 månaderna så hade kvinnan fått över 11000 starka morfinliknande tabletter och över 7000 milliliter narkotikaklassad injektionsvätska och en mängd sömntabletter.

Läkaren försvarar sig med att kvinnan som lider av svår huvudvärk hade hotat med att ta livet av sig om hon inte fick tillräckligt med smärtlindring. Han menar också att han försökt få in patienten på avgiftning - utan resultat. Men HSAN som har utrett fallet nu tycker inte att läkaren agerat professionellt och varnar honom alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".