Länsinvånarna verkar ha det bättre ekonomiskt

Invånarna i Jönköpings län tycks ha fått det bättre ekonomiskt. Antalet betalningsförelägganden, konkurser, vräkningar och skuldsaneringar hos kronofogden minskar.
Det visar Riksskatteverkets nya halvårsstatistik. Kronofogdarna runt om i landet får in allt fler ansökningarna om betalningsförelägganden, alltså när en person eller ett företag inte fått betalt och man vänder sig till kronofogden för att driva in pengarna. Men i Jönköpingsregionen, som består av Jönköpings- och Östergötlands län, går man mot trenden. Här minskar antalet betalningsförelägganden det första halvåret i år jämfört med förra året, från drygt 22 600 till 22 000. Enligt Anders Brännholm, skattedirektör för regionen, kan det här bero på att allt fler tycker det är meningslöst att låta kronofogden driva in pengarna. Men det är inte bara betalningsföreläggandena som minskar i Jönköpingsregionen. Antalet kunkurser gick de sex första månaderna i år ned något jämfört med samma period förra året. Men mest minskade vräkningarna, från nästan 800 för två år sedan till 600 i år. Allt färre söker också om hjälp för skuldsanering, från drygt 100 till 80 på två år och antalet verkställda skuldsaneringar har nästan halverats jämfört med förra året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".