Eksjö - innan valet 2006

Vilka partier styr? s, c, fp, kd och mp

Opposition? m

Mandatfördelning: Kommunfullmäktige har 49 mandat; m 8, c 11, fp 4, kd 7, s 17, mp 2. Efter valet 2002 uppstod turbulens vilket ledde till att moderaterna gick i opposition. De deltar alltså inte samlingsstyret med övriga partier. Normalt skulle de fyra borgerliga partierna ha en stabil majoritet (30-19).

Kommunalråd: Lennart Bogren (c), Ulla Hägg (s)

Oppositionsråd: Göran Persson (m). (Ej att förväxla med socialdemokraten med samma namn.)

Viktiga frågor i Eksjö: Kommunpolitikerna tycker sig uppleva en ”försiktigt positiv trend”, som det gäller att förvalta. Det handlar om att ordna nya bostäder, tomter och industrimark samt att verka för ett bredare näringsliv i kommunen. På skolsidan - där Eksjö har ett stort men minskande inflöde av elever från grannkommunenra - hoppas man få igång ett samarbete, ett ”höglandsgymnasium”.

Största stridsfrågorna? Planerna på en s k evenemangshall i Eksjö - en vidareutveckling av nuvarande sim- och ishallen - är en fråga som kan vålla debatt i valet.

Kommunalskatten i Eksjö är 32:57, varav 21:90 går till kommunen (10:67 till landstinget). Kommunen höjde skatten med 57 öre 2003. Eksjö har länets högsta kommunalskatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".