Vetlanda - innan valet 2006

Vilka partier styr? c, m, kd, fp

Opposition? s, v, mp

Mandatfördelning: Kommunfullmäktige har 49 mandat; m 6, c 9, fp 4, kd 7, s 19, mp 1, v 3. Den borgerliga alliansen fick tre mandats övervikt i senaste valet (26-23). Ett maktskifte är därmed inte uteslutet.

Kommunalråd: Göran Lindell (c). Ingemar Sturesson (kd), är anställd på 60%.

Oppositionsråd: Titeln används inte i Vetlanda, men Gisela Brumme (s) är anställd på 60%.

Viktiga frågorna i Vetlanda: Utbudet av butiker har ökat i Vetlanda de senaste åren, samtidigt är arbetslösheten låg, frågan är hur kommunen ska förvalta dessa goda trender. Samtidigt minskar befolkningen - hur kan den utvecklingen vändas? Satsningen på en ny grundskola i centrala Vetlanda vållar oro och irritation i vissa av de mindre orterna.

Stridsfrågor:  Entreprenadsfrågor kan ibland leda till diskussion, trots att Vetlanda driver nästan all verksamhet i kommunal regi. ”Bilfritt centrum” är ett av de krav som socialdemokraterna för fram. Förslaget om ”Nya Tjustkulle” kan också väcka debatt i valet.

Kommunalskatten i Vetlanda är 32:17, varav 21:50 går till kommunen (10:67 till landstinget). Kommunen höjde skatten med 32 öre 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".