Amanda Rubio, elevrådsordförande på Sandagymnasiet, kräver att politikerna ser till att skynda på ombyggnationen av skolan. Nu får eleverna trängas i en dålig miljö. Foto: Martin Eriksson

Elever trötta på dålig skolmiljö och sega politiska beslut

Eleverna på Sandagymnasiet i Jönköping är besvikna och arga på att deras skola inte byggs om.

Trots att arbetsmiljön har konstaterats vara dålig sedan flera år tillbaka, så skjuter nu politikerna upp beslutet om en ombyggnation.

Under tiden får elever och lärare trängas i dåliga och ohälsosamma lokaler.

- Jag blir så less, det känns inte som att vår situation tas på allvar, säger Amanda Rubio, elevrådsordförande, när hon kryssar fram mellan elever, skåp och väskor i den trånga korridoren.

Trängseln beror på att skolan gjort iordning för en ombyggnation genom att tömma ett annat utrymme och flytta alla saker till andra korridorer. Där finns nu dubbelt så många saker och elever som vanligt.

Men nu har politikerna beslutat att skjuta upp ombyggnationen- vilket gör att eleverna och lärarna får hålla till godo med en miljö som arbetsmiljöverket underkände redan för fyra år sedan.

I en rapport från mars 2002 konstaterar en inspektör att det fanns ett överhängande behov av renovering och ombyggnad. Men sedan dess har inget gjorts åt saken, och Amanda Rubio börjar tröttna.

- Vi känner oss bortglömda nu, säger hon och suckar.

Skolpersonalen har ända sedan sju år tillbaka krävt en förändring.

- Det här är ohållbart, pengar måste avsättas nu, säger läraren Paul Furuhill.

Gymnasienämndens ordförande Tord Sundkvist, socialdemokraterna, beklagar att beslutet dröjer. Han säger att det beror på att priset på en ombyggnation blivit mycket dyrare än förväntat.

- Vi har försökt se till så att vi inte dräneras på pengar fullständigt. Det handlar om miljontals kronor, och vi måste tänka på ekomomin här.

Är det acceptabelt att det dröjer så länge, arbetsmiljön konstaterades vara dålig redan för över fyra år sedan?

- Jag skulle givetvis önska att ombyggnationen kommer igång snabbare, men ibland måste det ta tid.

- Eleverna kan vänta sig att vi bygger om så snart kommunfullmäktige beslutat om mer pengar, säger Sundkvist.

Amanda Rubio nöjer sig inte med det beskedet. Hon tycker att politikerna lovat saker förut som inte har hållts.

- Det här är fruktansvärt dåligt. De tänker inte på eleverna.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".