Skilsmässa för s och c i Jönköping?

Valutgången i Jönköpings kommun kan innebära slutet på samarbetet mellan centern och socialdemokraterna. Om de ska kunna regera vidare, måste de ha stöd av både vänsterpartiet och miljöpartiet.

Det kan luta år en borgerglig allians även i Jönköpings kommun, även om det centerpartistiska kommunalrådet Ann-Mari Nilsson inte vill säga rakt ut vem centern sneglar på när det gäller samarbete.

Frågan är om socialdemokraterna och centern kan få en politiskt hållbar plattform med stöd av miljöpartiet och vänstern. Det skulle bli en knapp majoritet, medan en allians mellan samtiliga borgerliga partier skulle ge en majoritet med 46 av de 81 mandaten i fullmäktige.

Jönköpings socialdemokrater fick 30 mandat, en misnkning med tre sen förra valet, och om centerpartiet och socialdemokraterna ska fortsätta styra i kommunen krävs det att både vänstern och miljöpartiet ger sitt stöd.

Situationen i Jönköpings politik blir spännande. Om centern och socialdemokraterna ska kunna regera vidare, måste de ha stöd av både vänsterpartiet och miljöpartiet. Med två mandat är miljöpartiet tillbaka i fullmäktige och blir vågmästare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".