Missnöjda socialdemokrater röstat på uppstickarpartier

Medan socialdemokraterna har gjort ett mycket svagt val går missnöjespartierna framåt i länet. Orsaken är att många socialdemokratiska väljare inte har känt igen sig i statsminister Göran Perssons verklighetsbeskrivning och därför lockats över till partier som SAFE och Sverigedemokraterna. Det menar Benny Hjern som är statsvetare vid högskolan i Jönköping.

Så här en dag efter valet står det klart att den politiska kartan i Jönköpings län kommer att behöva ritas om. Socialdemokraterna har gått tillbaka kraftigt. Samtidigt har uppstickarpartierna gjort ett lysande val.

I Nässjö har SAFE som en gång i tiden bildades av missnöjda socialdemokrater fått många nya väljare och blir kommunens andra största parti. Samtidigt har främlingsfientliga Sverigedemokraterna för första gången kommit in i fullmäktige i en rad småländska kommuner.

De här partiernas väljare är i hög utsträckning missnöjda socialdemokrater menar Benny Hjern. Anledningen till deras missnöje är att de inte känner igen sig i den verklighetsbeskrivning som Göran Persson har försökt mana fram i valrörelsen.

Hans Toll är socialdemokratiskt landstingsråd i Jönköping och han håller med om att det kan finnas grupper av väljare som partiet har förbisett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".