Jobb igen efter lyckat samarbete

Samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kring sjukskrivningarna har på en del håll gett reultat. Nyheterna har träffat Rose-Marie Andersson i Värnamo.

Ingen ska längre behöva ”hamna mellan stolarna”, det vill säga att man är för frisk för att vara helt sjukskriven men för sjuk för att någon ska vilja anställa en.

Försäkringskassan och arbetsförmedlingen har påbörjat ett samarbete för att människor inte längre ska komma i kläm mellan olika bestämmelser.

Rose-Marie Andersson i Värnamo har varit sjukskriven i många år. Men under det senaste året har hon kunnat jobba halvtid på företagshälsovården i Värnamo tack vare just detta samarbete mellan myndigheterna.

För sex år sedan fick Rose-Marie Andersson i Värnamo fibromyalgi. Hon hade tidigare jobbat som undersköterska, hon hade fött tre barn och sedan, när de blev större, började hon arbeta heltid inom industrin. Samtidigt krävde hushållet och familjejordbruket insatser. Det blev för mycket. Det började med smygande värk som efterhand växte i intensitet.

I fem år växlade hon mellan heltids- och deltidssjukskrivningar. I ett och ett halvt år var hon helt sjukskriven. Men egentligen ville hon kunna jobba.

-Oh ja, det var det jag ville, säger hon till nyheterna.

Enligt försäkringskassan hade hon en arbetsförmåga på femtio procent och för det fick hon sjukersättning. Som det ofta har fungerat hittills kunde det ha stannat vid det. Arbetsförmedlingen har andra begrepp och bestämmelser. De kunde ha kommit fram till att hon inte var anställningsbar och då hade hon stått där med sjukpeng på halvtid och inget mer. Men nu sedan de börjat samarbeta är chansen för sjuka och handikappade att få jobb större, säger Bengt Viktorsson som är biträdande länsarbetsdirektör.

- Vårt första uppdrag är hitta rätt jobb till rätt person, säger Viktorsson till nyheterna.

I ett års tid har Rose-Marie arbetat i receptionen på företagshälsovården i Värnamo. Hon delar tjänsten med en annan kvinna i liknande situation. Och hon vill gärna jobba kvar.

- Ja, det känns precis lagom det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista