Övergreppen pågick i fem år- trots myndigheternas inblandning

I dag åtalades den pappa från Vetlanda som misstänks för grova sexbrott mot sin egen dotter.

Övergreppen kunde fortsätta i fem år, trots att myndigheterna fått signaler om att allt inte stod rätt till.

Och det är den långa tiden som flickan utsattes som gör brottet extra allvarligt.

- Att det har pågått under lång tid gör brottet grovt, säger kammaråklagare Ann-Charlotte Boo i Eksjö.

I dag är flickan 16 år.

Utredningen visar att det är under lång tid, inte mindre än fem år och vid väldigt många tillfällen som pappan förgripit sig sexuellt på henne. Utan att någon myndighet reagerat.

Det var sociala myndigheter som tyckte att det var lämpligt att flickan flyttade till sin pappa, trots att han just då fick rättspsykiatrisk vård.

Och socialförvaltningen i Vetlanda reagerade heller inte när pappan för tre år sedan orsakade stort polispådrag genom att själv larma om att han höll sin dotter som gisslan. Först nu i sommar avslöjades den fruktansvärda sanningen. Pappan greps och i nästa vecka ställs han inför Tingsrätten, åtalad för att grovt ha sexuellt utnyttjat och våldtagit sin egen dotter.

Samtidigt granskar länsstyrelsen hur myndigheterna skött ärendet. Kammaråklagare Ann-Charlotte Boo vill inte ta ställning till vems fel det var, att övergreppen kunde pågå så länge.

- Man kan ju bara tycka att det är sorgiligt att dte här inte har uppdagats tidigare, men jag kan bara beklaga att det här har skett.

- Barn är ju oerhört lojala, de vill kanks einte berätta, och det bidrar till att sådana här brott kan vara svåra att upptäcka, säger Ann-Charlotte Boo, och fortsätter:

- Jag tycker det är bra att myndigheternas uppträdande nu granskas.

Anders Borg
anders.borg@sr.se