Barn löper mindre risk att få p-boter med ny lag

En ny lag gör att det från och med 1 oktober kommer att bli mycket svårare för föräldrar att skriva över fordon på sina barn. Allt för att minderåriga inte ska kunna få felparkeringsavgifter för bilar de inte kör.

Nu måste föräldrarna själva ta ansvar för fordonen.

- Det är redan många som har hört av sig och nu skriver bilarna på sig själva istället, säger Lars Axehill jobbar på kronofogdemyndigheten i Jönköping.

Från och med den 1 oktober ska det bli mycket svårare för föräldrar att skriva över fordon på sina barn. En ny lag gör att barnet inte kan bli skyldig pengar för utebliven fordonsskatt och felparkeringsavgifter. I framtiden kommer istället barnets förmyndare automatiskt att bli betalningsskyldig.

I dag är 1 264 personer i Jönköpings län skyldiga kronofogden sammanlagt 6.8 miljoner kronor för felparkeringsavgifter. 89 personer är under arton år gamla. Yngst är en femton år gammal eksjöbo som är skyldig kronofogden 5 500 kronor i parkeringsböter.

Den nya lagen har kommit till för att minderåriga inte ska kunna utnyttjas som bulvaner och få betalningsanmärkningar för en skuld de inte är skyldiga till.

Lars Axehill på kronofogdemyndigheten i Jönköping menar att man inte kan göra undantag även om barnet inte bär skulden för felparkeringsavgifterna.

Reporter George Grönwald

georg.gronwald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista