Nattens skräp visas för att väcka debatt

Det skräpas ner alldeles för mycket på Jönköpings gator. Det tycker kommunen som under dagen visar för invånarna hur mycket skräp som samlats in, bara under natten.

I en container vid Hamnkanalen i Jönköping finns nattens insamlade skräp. Jönköpingsbon Rickar Jagenheim beskådar eländet:

-Det ser för djävligt, och Vätterstranden ser ut som en soptipp ibland, säger han.
I containern ligger bland annat burkar, flaskor, pappersmuggar, mjölkpaket och pizzakartonger som Jönköpingsborna bara slängt på marken. 
Och nu vill kommunen ta tag i det här problemet.  Därför går man ut idag visar helt enkelt skräpet för förbipasserande. Sofie Ringhagen arbetar med kommunens projekt Ren Stad:
-Jag hoppas att vi får igång en debatt, för jag tror inte att människor vill ha det så skräpigt på stan. Och jag tror inte heller att folk är medvetna om hur mycket som slängs, eftersom städningen görs tidigt på morgonen innan det flesta åker till jobbet.

Förutom att informera Jönköpingsborna om skräpsituationen försöker kommunen också lösa situationen med en ny form av soptunnor runt om i staden. De är större och man hoppas att invånarna ska använda dem.
Jönköpingsbon Rickard Jagenheim tycker det är bra kommunen driver skräpkampanj men tror inte på nåt större genomslag.
-Informationen hjälper väl ett tag, men sedan blir det likadant igen, tror han.
Reporter Peter Dallmann
peter.dallmann@sr.se