Allt fler grannar stör sig på varandra

Allt fler grannar anmäler varandra för bråk och att vara störande.
Det märker Hyresgästföreningen i Småland och Blekinge av, för de får in minst ett klagomål varje dag från hyresgäster som har problem med sina grannar.

Och det är bråk som kan gå långt.

Hemma hos karini Jönköping är det bara klockans tickande som hörs och hon nästan smyger sig runt i lägenheten. Hon och hennes rumskompis har lärt sig att leva så tyst som möjligt - så att grannen ovanpå inte ska klaga på störningar. Men det gör han ändå och det har fått de båda kvinnorna att ruta in sitt liv efter hans önskemål.
Men trots att de inte har några högljudda fester  eller spelar musik efter halv tio på kvällen  så fortsätter klagomålen att komma.

-  Det är påringningar på dörren, lappar, anklagelser och påhopp på folk som besöker oss så man är väldigt kontrollerad och när man går ut i trappen undviker man kontakt, säger Karin.

Karin är inte ensam om att ha problem med sina grannar - Birger Schwalm som är jurist på hyresgästföreningen menar att de här är problem som bara ökar. Det handlar om allt från befogade klagomål till personer som är överkänsliga och nästan förföljer sina grannar. Nu får Hyresgästföreningen i Småland och Blekinge in fler ärenden om grannbråk än någonsin.
Just nu har hyresgästföreningen i Småland och Bleking sex fall av grannfejder på gång som ska prövas rättsligt och fler lär det bli. Men varför så många hyresgäster hör av sig för att få hjälp med bråkiga grannar just nu vet inte Birger Schwalm.