Stora förändringar i landstinget

Fler privata vårdgivare, oförändrad skatt, lättare att få kontakt med landstinget och snabbare tåg. Det är några av de politiska löftena som den färska borgerliga alliansen nu kommit överrens om efter maktskiftet i landstinget i jönköpings län. Allt enligt ett arbetsdokument från alliansen som nyheterna läst.

Moderaternas förhandlare Håkan Jansson från Mullsjö säger till nyheterna att fler alternativ i vården är något man kommer driva hårt.

Den borgerliga alliansen med kristdemokrater, folkpartister, centerpartister och moderater gick i går ut och berättade att man nu är överrens om en allians i landstinget.

Men på presskonferensen var de politiska beskeden inte många. Det är något som nu landstingets gruppledare ska sätta sig ned och förhandla om.

Men nyheterna har läst utkastet till en politisk överrenskommelse som blev klar sent i tisdags kväll. Där står bland annat att man nu ska pröva fler alternativ i vården, till exempel intraprenader där personalen driver en enhet på egen hand, privata företag och ideella föreningar ska släppas in där det är motiverat.

Man ska bygga ut regiontrafiken med bättre och snabbare tåg, man vill ha ett regionparlament med direktvalda politiker, utöver landsting och kommuner. Vårdecentralernas placering i Jönköping, Värnamo, Gislaved och Eksjö ska utredas. Det ska bli lättare att komma fram på telefon och personalen ska få mer fortbildning och mer inflytande över sitt jobb. Skatten ska vara oförändrad de kommande fyra åren och alla sjukhus ska vara kvar i landstingets regi.

Moderaterna, som tidigare sagt att landstinget bara ska sköta sjukvård, tycks i den här överrenskommelsen vara förlorarna och har fått backa på flest punkter, trots att man är största partiet.

Ännu är detaljerna alltså inte klara men redan väcker förslagen en oro hos vänsterns gruppledare Inga Jonasson.

- Det blir kostnadsökningar och förändringarna skapar en oro för personalen och patienterna, säger Inga Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".