Barn i länet har stora skulder hos kronofogden

I Jönköpings län finns idag 172 barn och ungdomar under 18 år som har skulder hos kronofogden. Den totala skulden är nästan 700.000 kronor.
Den allra största delen beror på obetalda räkningar för till exempel mobiltelfoner. Men nästan tio procent av alla skulder beror på att föräldrar har skrivit över sina bilar på barnen, som sen blir skyldiga att betala fordonsskatt och föräldrarnas felparkeringar. Den yngsta som har en bil skriven på sig i länet är bara ett och ett halvt år. Ett annat exempel är en 16-åring som är skyldig 25.000 kronor för en bil som han eller hon inte ens får köra. De här barnen och ungdomarna kan på grund av betalningsanmärkningarna få stora svårigheter i framtiden att till exempel få hyra en lägenhet eller få lån. Anledningen till att föräldrar skriver bilar på sina barn är helt enkelt för att dom själva ska slippa betala säger Britt-Marie Hirsmark, chef på Kronofogdemyndigheten i Jönköping. Men över hälften av pengarna som barn och ungdomar i länet är skyldiga till kronofogden rör sig om obetalda räkningar och kan till exempel handla om mobiltelefoner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista