Socialdemokraterna går i opposition i Jönköping

Socialdemokraterna i Jönköpings kommun väljer nu att gå i opposition. Det innebär att det mångåriga samarbetet med centerpartiet nu är över.

Trots att de borgerliga partierna i Jönköping fortfarande förhandlar om makten i kommunen så väljer alltså socialdemokraterna att redan nu ta steget över i opposition.

-Vi  har haft ett väldigt bra samarbete med centerpartiet och har legat väldigt nära varandra politiskt, säger socialdemokratiska kommunalrådet Peter Persson som beklagar att det blocköverskridande samarbetet nu är över.

Socialdemokraternas motiv till att gå i opposition är att partiet kommit fram till att det inte går att få ett stabilt parlamentariskt stöd i kommunfullmäktige.

För att behålla makten  i Jönköping hade socialdemokraterna tvingats enas om sin politik tillsammans med vänsterpartiet, miljöpartiet och centerpartiet.

Beskedet kommer samtidigt som de borgerliga partierna fortsätter att förhandla om hur de ska kunna enas om ett gemensamt styre i Jönköping. I teorin skulle folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna kunna ta makten med stöd av miljöpartiet.

Efter det att de fyra borgerliga partierna enats om makten i landstinget är dock det troliga att de också enas om politiken i Jönköping.

Ännu har de dock inte offentliggjort någon gemensam politik utan fortsätter sina förhandlingar bakom stängda dörrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".