Knivhuggen sjuksköterska på Ryhov avled av sina skador

1:22 min

En sjuksköterska på rättspsykiatriska avdelningen på länssjukhuset Ryhov knivhöggs i förmiddags av en manlig patien och skadades så svårt att han senare avled.

-Alla säkerhetsföreskrifter har följts, det var två personer som tog emot patienten. Men det är svårt att försvara sig när någon kommer rusande med en kniv rakt emot en, säger Johan Björck, sektionschef på den rättspsykiatriska kliniken på Ryhov.

Gärningsmannen greps på platsen och togs till polisen för förhör. Mannen anhölls senare.
Patienten, en 38-årig man, har vårdats på avdelningen sedan 1998, han är dömd för grova våldsbrott bland annat försök till mord och lider av en allvarlig psykisk störning.
Sedan en tid arbetstränar mannen på ett företag i Jönköpingstrakten och har två timmars permission från avdelningen, varje dag och det var när han återvände från en sådan som han knivhögg sjuksköterskan. Skadorna han fick var så allvarliga att vårdaren senare avled.
Överfallet skedde vid entrédörren till avdelningen, före den säkerhetssluss där patienterna visiteras innan de släpps in på avdelningen. 
Permissioner ges efter bedömningar från fall till fall, berättar Johan Björck, och i sista hand är det länsrätten som säger ja eller nej till permission när det gäller den här typen av patienter.
Både patienter och personal såg händelsen och kommer nu att få debrifing. Och alla är mycket chockade, säger Johan Björck.
-Det känns fruktansvärt.