Många om och men kring etanolfabriken på höglandet

Planerna på en etanolfabrik på höglandet fortskrider. I dag diskuterades frågan på ett seminarium på Träcentrum i Nässjö.

Jönköpings läns landshövding Lars Engqvist som är ordförande för projektet menar att en provanläggning för etanolproduktion ligger inom räckhåll. Men så många nya jobb kan han inte utlova.
-På kort sikt betyder det inte så mycket, kanske 40 eller 50 jobb. Men det viktiga är att vi kan utnyttja det faktum att vi har så mycket skog här.
De täta skogarna på Höglandet och de goda transportmöjligheterna gör att regionen skulle lämpa sig utmärkt för etanolproduktion.
Men ändå finns det många frågetecken kring hur lönsamt det är att producera etanol i Sverige. Att utvinna etanol ur skogen är dyrt.

Det är mycket billigare att göra etanol av brasilianska sockerör eller amerikanskt vete än av svensk skog. Därför beror lönsamheten i den svenska produktionen på om EU fortsätter att ta ut importtullar på etanol från de stora producenterna utomlands.
Emma Gunnarsson från teknikkonsultföretaget Ångpanneföreningen menar att det finns många tveksamheter med att satsa på etanolproduktion i Sverige.
-EU:s tullar är ju väldigt omdebatterade. Samtidigt som de stöttar den inhemska produktionen så stör de ju marknaden, och vi får inte tag på den billigare etanolen.
Den planerade fabriken på Höglandet beräknas gå på en miljard bara i investeringskostnader. Och Lars Engqvist erkänner också att finns risker med att produktionen inte blir lönsam.
-Risken är uppenbar, därför är det viktigt att staten tar investeringskostnaderna, säger han.
-Det här är ett nationellt projekt, och staten måste vara med och ta risken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista