Överfallet på sjuksköterskan kom som en total överraskning

Nu kommer nya uppgifter om knivdådet vid Ryhovs rättspsykiatriska avdelning igår när en sjuksköterska knivdödades av en 38-årig manlig patient. Trots att den psykiskt sjuke 38-åringen haft vanföreställningar, drogproblem och dessutom smugglat in narkotika på avdelningen bedömdes han inte som farlig.

Så sent som för en månad sedan begärde chefsöverläkaren Per Algot Thorslund att mannens permissioner skulle utökas till att gälla dygnet runt, sju dagar i veckan, med enbart vissa restriktioner. Och det är något som Per Algot Thorslund inte ångrar idag.
-Jag hade inte kunnat göra en annan bedömning.
38-åringen häktades idag på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen är sedan tidigare dömd för försök till mord och misshandel till sju års fängelse.
Efter det frigavs han villkorlig, vilket slutade med att han hotade och utpressade en taxichaufför. Då dömdes han till rättspsykiatrisk vård. Efter det har han vistats på Länssjukhuset Ryhov, där läkarna i olika omgångar bedömt honom som mycket farlig.
Mannen har berättat hur han haft allvarliga tankar på att skada någon, han har rymt från avdelningen och han har smugglat in droger. Så sent som i slutet på augusti i år missbrukade han amfetamin.
Men trots det bedömde alltså chefsöverläkaren Per Algot Thorslund att 38-åringen inte utgjorde någon fara.
Thorslund ville utöka mannens permissioner, till att gälla dygnet runt sju dagar i veckan.
Men det sa länsrätten nej till. De ansåg att 38-åringen kunde återfalla i drogmissbruk om han fick sådana friheter.
Men för två veckor sen så godkändes däremot mannens ansökan om att få arbetsträna på en bilverkstad måndag till fredag. Där såg länsrätten inte några hinder.
Det var när 38-åringen kom tillbaka efter en sån permission som han högg ner sjuksköterskan med en kniv. Och det är något som kom som en total överraskning för Per Algot Thorslund.
-Det fanns inga tecken på att det skulle kunna hända något sådant här. Hade vi trott det hade vi aldrig släppt ut honom.
-Vi får ju se över våra rutiner. Behöver vi ändra på något så får vi göra det, säger han.
Reporter Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista