Upp till var femte barn mår dåligt

Mellan 15 och 20 procent av våra barn och ungdomar mår inte bra idag. Det säger barn- och ungdomspsykiatern Ulla Rydå idag i samband med att Sveriges skolkuratorers förening har fortbildningsdagar.

Närmare 200 skolkuratorer har samlats på Södra Vätterbygdens folkhögskola för att bland annat lyssa på Ulla Rydå. Hon är barn- och ungdomspsykiater och är verksam i Jönköpings län.

Föräldrar separerar, allt mer våld speglas i medierna, vuxna är stressade och har inte tid, allt större barngrupper på fritids, dagis och skola - listan kan göras lång på riskfaktorer som Ulla Rydå tar upp och som direkt eller indirekt påverkar barn och ungdomars välmående.

Idag presenterar hon en landsomfattande kartläggning av barn och ungdomars psykiska hälsa och hon menar att mellan 15 och 20 procent av alla barn och ungdomar mår dåligt.

En del mår så dåligt att dom begår självmord. Ulla Rydå säger att man i Sverige jobbat hårt för att få ner antalet självmord, och man har lyckats bra. Förutom när man tittar närmare på de som är mellan 15 och 25 år gamla; där är antalet i princip de samma.

Det är ett stort förändringarbete som måste ta fart nu för att barn och ungdomar ska må bättre.

- Vi måste skapa nya metoder som passar den nya världen som barnen ska möta som vuxna, säger Ulla Rydå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista