Höjda hyror i Jönköping

Höjda hyror- det är verkligheten för hundratals hyresgäster i Jönköping, efter att förhandlingarna i Hyresnämnden nu blivit klara. På vissa håll handlar det om så höga höjningar som på över 400 kronor per månad.

Och det kunde faktiskt ha blivit ännu dyrare för hyresgästerna.

- Jag vet inte vad dom har för skäl till att höja egentligen, och det är dåligt, säger Emelie fick besked om höjd hyra via ett brev för några dagar sen.

Emelie visar runt i sin lägenhet; en liten etta med kokvrå, där en sliten kyl utan frysfack trängs med en gammal spis. Lägenheten saknar balkong och hon har inte fått renoverat på länge.

Trots det damp det ner ett brev om att hennes hyra skulle höjas med över 200 kronor i månaden. Andra hyresgäster i hennes hus har fått ännu högre höjningar- vissa får betala över 400 kronor mer per månad nu. För Emelie påverkar höjningen mycket, och nu vill hon se att hennes hyresvärd ger nåt tillbaka efter hyreshöjningen.

- Jag vill ha renoverat i så fall, standarden är inte så hög i vissa avseenden.

Emelies hyresvärd är Bygginvest. Och förutom hyran i hennes hus- där det alltså blir en höjning, så förhandlar de även om höjningar i andra fastigheter. Sedan tidigare har även CA fastigheter och Gantö höjt sina hyror. Totalt är nu över 400 Jönköpingsbor drabbade av hyreshöjningar, som redan är genomförda eller kommer att bli verklighet inom den närmsta tiden. Pier Skörd på organisationen Fastighetsägarna säger att höjningarna är skäliga.

- Vi går efter Vätterhems hyror, och de motiverar en höjning här.

Faktum är att det hade kunnat bli ännu högre hyror. Efter förhandlingar i Hyresnämnden så lyckades nämligen Hyresgästföreningen få ner höjningen. Från en tilltänkt höjning på 15% i vissa fall- ner till cirka 7%.

- Vi har räddat hem en hel del, säger Anders Wall på Hyresgästföreningen.

Anders Wall ser risker med höjningen.

- Risken är att vi får större segregation, att skillnaderna mellan fattigas och rikas boende ökar. I förlängningen är det inte bra, det skapar andra sociala bekymmer.

Pier Skörd på fastighetsägarna håller inte med om det:

- Höjda hyror motverkar snarare att bostadsrättsföreningar bildas, och då kan vi undvika segregationen eftersom det inte blir pengarna som styr.

För Emelie så har tankarna på att flytta börjat smyga sig in.

- Ja, jag har börjat fundera på det.

- Jag gillar att bo centralt, men frågan är om det är värt pengarna nu, säger hon.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se