Lurar kyrkor med Nigeriabrev

Brev från ett antal afrikanska länder -så kallade Nigeriabrev - som försöker lura mottagaren på stora summor pengar - har nu börjat skickas till kristna kyrkor och församlingar. Flera Pingstkyrkor i Jönköpings län har fått breven.
De första så kallade Nigeriabreven dök upp redan på femtiotalet. Och just nu får finanspolisen in rekordmånga anmälningar om såna här brev. Breven är inte nödvändigtvis från Nigeria utan kommer i allt högre grad från länder som Kongo, Togo, eller Sydafrika. Principen är att en person i en afrikansk stat lovar stora pengar för att få nyttja ett bankkonto i väst. Till kyrkorna skriver man i tårdrypande ton att nyfrälsta nu vill skänka flera hundra miljoner kronor för att sona sin synder. Nyligen var en pingstpastor i Sölvesborg nära att bli rejält bedragen när han var beredd att själv sätta in 150 000 kronor för att kunna lösa ut en gåva på 20 miljoner amerikanska dollar. Den här affären stoppades dock i sista sekund när pastorn kontaktade en jurist. Pingstkyrkan i Habo har också fått liknande brev.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".