Dålig jämställdhet i länet

Länets kommuner har långt kvar innan man är jämställda, det visar en granskning som Nyheterna har gjort. Bara en av länets 13 kommuner når upp till riksgenomsnittet på 42 procent kvinnliga kommunpolitiker.

Jämställdheten i länets 13 fullmäktigeförsamlingar är riktigt dålig. Bara var tredje kommunfullmäktigeledamot i länet är kvinna. Det kan jämföras med rikssnittet där nästan varannan ledamot är kvinna.

Sämst av alla kommuner är Mullsjö där bara 28 procent av kommunfullmäktiges ledamöter är kvinnor. En siffra som socialdemokraten Anja Berglund är långt ifrån nöjd med.

Anja Berglund är medveten om att partierna i Mullsjö borde ha gjort mer för att få in fler kvinnor i politiken. Inför förra valet satsade man rejält på att lyckas med det.

Det är faktiskt bara en enda kommun i hela länet som har större andel kvinnor än riksgenomsnittet. Det är Gnosjö som har absolut störst andel kvinnor i länet och ligger med sina 47 procent faktiskt fem procent högre än riksgenomsnittet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".