Gammalt groll glömt när borgelig allians tar över Jönköping

Jönköpingsborna har fått ett nytt borgerligt styre där både moderater och centerpartister ingår, tillsammans med kristdemokraterna, folkpartiet, och miljöpartiet. Detta trots den moderata kritiken mot centern före valet.

Nu är det klart: det blir en borgerlig allians av moderater, kristdemokrater, centern och folkpartiet som tillsammans med miljöpartiet styr Jönköping under de kommande fyra åren.
Före valet gick moderaterna mycket hårt åt centern, i debatter och på insändarsidor. Kritiken var närmast oförsonlig mot centern som inte vill säga om de skulle lämna det mångaåriga samarbetet med socialdemokraterna eller ej.
Men nu är de vänner och alla hårda ord är glömda, enligt centerns kommunalråd Ann-Mari Nilsson.
-Man kan inte ta illa vid sig och ta det personligt, säger hon.
-Nu har vi lagt det bakom oss och kommit överens om en bra politik för Jönköping under de närmaste fyra åren.
Alla poster är nu fördelade. Personfrågorna ska avgöras i val inom respektive partier, men av allt att döma går posten som kommunstyrelsens ordförande till kristdemokraterna och Acko Ankarberg.
Moderaterna som fick lika många mandat, 17, men ett par tusen fler röster tar genom Mats Green posten som kommunalråd med ansvar för de mjuka frågorna och de omfattar 80 procent av kommunens budget.
Centern med sina sju mandat får i Ann-Mari Nilsson kommunalrådsposten för de återstående tjugo procenten, det vill säga de tekniska frågorna.
Folkpartiet med fem mandat blir utan kommunalrådspost men får i gengäld genom Anna Mårtensson positionen som kommunfullmäktiges ordförande, borgmästare utåt sett, en i huvudsak representativ och sammanhållande roll.
Hon har ett krävande arbete som kammaråklagare men hon ser inga svårigheter med att hinna med båda uppgifterna.
-Nej, jag tror att det ska gå alldeles utmärkt. Och vi i folkpartiet är väldigt glada över att ha fått posten som kommunfullmäktiges ordförande, vi är jättestolta över det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".