Göran Hägglund (kd)

Stor satsning på äldreomsorg i budgeten

Det ska bli lättare för äldre att få plats på äldreboende. Ja, i alla fall om det blir som regeringen har planerat i budgetpropositionen som kom idag.

Socialminister Göran Hägglund var idag nästan på hemmaplan - i Huskvarna närmare bestämt - och han sa att det har gått för långt i strävan att alla äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt.

En halvtimma efter att finansministern gått sin bugdetpromenad i Stockholm så stod socialminister Göran Hägglund på Huskvarna vårdcentrum och visade stor-dia över budgetpropositionen.

På listan över förbättringar var det äldreomsorgen som fick klart mest pengar av alla områden. Nästan två miljarder till äldreomsorgen under kommande år. Regeringen vill inför en boendegaranti som innebär att den äldre själv ska kunna bestämma hur han eller hon vill bo. Det ska inte behövas en biståndsbedömning för att få plats på ett särskilt boende, sa Göran Hägglund. Å nu behövs det fler platser på äldreboenden.

En annan punkt i budgeten är att arbetslösheten ska sänkas rejält. Planen är att arbetslösheten ska minska från dagens 5,6 procent till 4,3 till år 2009. Detta ska bland annat ske genom att sänka arbetsgivaravgifter och sänka a-kassan - och det blir dyrare att vara med - speciellt då i de fackförbund som redan har hög arbetslöshet.

Titti Östlund är deltidsarbetslös och tror inte på regeringens politik.

- När det är så många som går utan jobb måste man ha någonstans att vända sig, säger hon till nyheterna.

Men Mats Florin som kommer att vara arbetslös om en vecka tror tvärtom att arbetslösheten kommer att minska.

- Jag tror fler inser att de får mer pengar om de jobar och då tar de vilket jobb som helst, säger han.

Reporter Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".