Ryssbysjön ska räddas från övergödning

Länets mest övergödda sjö ska nu gå en bättre framtid till mötes. Det handlar om Ryssbysjön i Nässjö.

Sedan tre veckor är Kerstin Nilsson projektledare för Ryssbyprojektet, och nu ska flera saker prövas för att minska övergödningen i sjön berättar hon.

-Reningsverket ska bli effektivare, Nässjöån ska göras kurvigare för att minska utsläppen av fosfor till sjön därifrån och så ska vi fisk ut framför allt brax från sjön.

Nässjöån rätades ut för decennier sedan, något som Ryssbysjön fått betala dyrt genom ökad utsläpp av fosfor till sjön. Brax rotar efter föda i bottensedimenten på sjön, och gör att den fosfor som ligger där kommer ut i vattnet.

Projektet ska pågå i två år till att börja med, och det presenterades på den Vattendag som länsstyrelsen arrangerade i Skillingaryd idag.

50 personer från kommuner, myndigheter och olika organisationer fanns på plats, och Maria Carlsson som är limnolog på länsstyrelsen menar att det är en viktig dag eftersom den rena vattnet inte är självklart idag.

-Det är hårt belastat på sina håll, men det blir bättre, säger hon.

Och när det gäller Ryssbysjön är framtidstron god. Det säger Kerstin Nilsson.

-Vi tror på de här åtgärderna och algblomningen i sjön kommer att minska kraftigt så småningom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".