Förändrade statsbidrag hårt slag mot vuxenutbildningen

Värnamo Kommun kan bli en av de stora förlorarna när det riktade statsstödet till vuxenutbildningen försvinner. Så mycket som en tredjedel av det statliga stödet kan försvinna enligt den nya regeringens budgetproposition.

Bernt Ralsnert, rektor för vuxenutbildningen i Värnamo är bekymrad.
-Jag tror att Värnamo tillhör de stora förlorarna i det här, säger han.
Från att vuxenutbildningarna runt om i länet och landet fått ett riktat statsstöd, vill den nya regeringen nu lägga de pengarna i en enda påse tillsammans med andra medel som kommunerna får besluta över.
-Då har ju säkerligen kommunstyrelsen en massa hål att stoppa pengarna i, och verksamheter som de anser är viktigare än vuxenutbildningen, tror Bernt Ralsnert.
Värnamo kommun har trots sin låga arbetslöshet tidigare fått gott om statligt stöd för att man har en mycket omfattande vuxenutbildning. Men nu ska det statliga bidraget istället ges beroende på hur stor kommunen är och hur hög arbetslösheten är. Hittills har Värnamo kommunen fått ungefär sex miljoner i stöd men nu finns alltså risk att två miljoner försvinner.
-Det kan bli ännu värre än så, eftersom vi sökt om ännu mer pengar till fler platser nästa år, säger Bernt Ralsnert.
I Nässjö kommun tror man att det kan komma att handla om 35-40 personer som inte kommer få den vuxenutbildning man vill ha. Fredrik Nilsson är 21 år och går på vuxengymnasiet i Jönköping och han känner en viss oro nu.
-Varje gång man ska dra ner på något är man ju orolig, och det här innebär säkert att det blir färre platser.
Färre elever som läser på heltid är också vad Marie Protiwa som är vuxenutbildningschef i Jönköping tror kommer bli konsekvenserna även om varken hon, Nässjö eller Värnamo just nu kan säga exakt vad som kommer hända.
-Oron består ju i att man får lägre statsbidrag, men de exakta konsekvenserna vet vi inte än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".