Oväntat slut på värdetransportrån

Det blev ett något oväntat slut på den stora insatsen för att stoppa ett värdetransportrån i Jönköping i söndags kväll.
Fallet klarades upp idag.

I söndagskväll blev det ett stort polispådrag i Jönköping efter att polisen fått in tips om eventuella värdetransportrånare. Polisen fick många tips om att man sett personer med rånarluva åka runt i bil i både Jönköpig och Huskvarna.

Polisen tog det här på fullt allvar och säkerhetspådraget var stort. Polisen cirkulerade i Jönköping, hade automatvapen, alla värdetransporter fick eskort och så vidare.

Men nu idag tog jakten på rånarna slut - och den slutade helt enkelt i ett dåligt skämt.

Det var en innebandytränare i 20-årsåldern och hans kompis som bestämde sig för att åka runt i rånarluva för att, enligt polisen, skrämma sitt lag - enligt innebandytränaren själv för att skoja med sin flickvän. Oavsett syftet lyckades dom skrämma både allmänhet och polis. Flera  personer ringde in och tipsade polisen.

De båda unga männen själva var inte medvetna om vilka proportioner skämtet tog. De åkte ifrån kommunen på kvällen och följde inte mediernas rapportering.

- Dom är mycket ångerfulla nu, säger Mats Rosenqvist, förundersökningsledare.

Brottsrubriceringen har hittills varit förberedelse till grovt rån men att åka runt i rånarluva är inte brottsligt .

Reporter Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".