MC Donald's tar lätt på höga akrylamidhalter

En undersökning som har gjorts av Jönköpings kommun visar MC Donald's pommes frites innehåller högst halt av akrylamid. Livsmedelsverket menar att det är nonchalant av restaurangen att inte kämpa för att få ner akrylamidhalten.
Det är stor skillnad mellan halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid i hamburgerkedjornas pommes frites. Mest akrylamid finns det i McDonalds pommes frites. Det visar provtagningar som miljö och hälsoskyddsförvaltningen i Jönköping gjort.Pommes frites på McDonald´s fyra restauranger i Jönköping innehåller i genomsnitt 610 mikrogram akrylamid per kg. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med konkurrenten Max´s pommes frites - visar prov som kommunen tagit på kedjans två resturanger i Jönköping. Men Mc Donald's slår ifrån sig. Presschefen Birgitta Mossberg oroas inte över den högre halten av akrylamid i McDonalds pommes frites. Toxikologen Lilianne Abramsson-Zetterberg på livsmedelsverket menar att hamburgerkedjorna redan i dag har stora möjligheter att påverka hur mycket akrylamid deras pommes frites ska innehålla och att det är slappt av MC Donald's att inte göra vad man kan för att få ner akrylamidhalten redan nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".