Möjligt minska akrylamidhalten

McDonalds tänker inte göra något särskilt för att minska halten av akrylamid i sin pommes frites - trots att det går.
Istället avvaktar McDonalds den forskning som sker på området. Det säger McDonalds presschef Birgitta Mossberg med anledning av undersökningen av akrylamidhalten i hamburgerställenas pommes frites. Men livsmedelsverkets toxikolog Lillianne Abramsson-Zetterberg tycker att det är en slapp hållning. I dag finns tillräckligt med kunskap för att hamburgerkedjorna ska kunna minska halterna, säger hon. Det som påverkar akrylamidhalten i pommes frites är bland annat potatissort, friteringstid och friteringstemperatur. Max vd Richard Bergfors säger att undersökningens resultat var väntat. Max visste sedan tidigare, hävdar Bergfors, att deras pommes frites innhöll mindre akrylamid än konkurenternas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".