Vättern blir saltare

Sötvattensjön Vättern håller på att bli saltare. Sen slutet av 60-talet har salthalten ökat med 25 procent, och utvecklingen har gått rakt uppåt.
Än så länge märks ingenting på livet i vattnet. Däremot kan stränder i inlandet ha en flora som påminner om strandängar längs med kusterna. Satlthalten i sjön har alltså ökat med 25 procent på ungefär 30 år. Det visar Vätternvårdsförbundets regelbundna mätningar. Det handlar än så länge om små salthalter. Just nu finns elva milligram salt per liter vattenet och det är ungefär 3000 gånger så lite som i havet. Men att ökningen har varit så rakt uppåtgående tycker Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet är en varningssignal. När vatten bli saltare kan det få en rad effekter på miljön. Redan nu kan man alltså se att växterna på land förändrat sig på en del ställen längs Vätterstranden. I vattnet tar det längre tid innan det händer något men då kan tungmetaller börja röra på sig mer och dricksvattnet blir även sämre. De här effekterna är kända men inte exakt när dom inträffar. Vätternvårdförbundet räknar med att ungefär 40 procent av saltet kommer från vägarna som saltas på vintern. 30 procent kommer från pappersindustri och reningsverk. Den resterande delen kan man inte riktigt speecificera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".