Operationer på helger ska korta köer

Nu ökar åter antalet patienter som väntar på att få träffa eller bli behandlad av specialister. Trenden är tydlig i landet och märks i Värmland bland annat inom ortopedin och urologi. Här försöker man i höst minska köerna genom att även operera på helger.

I våras minskade väntetiderna inom vården i landet men efter sommaren har problemet ökat igen. I slutet av augusti i år var det drygt 21 000 människor som hade väntat mer än 90 dagar på specialistbehandling. I maj var de 7000 färre. Det visar statistik från Sveriges kommuner och Landsting.

Organisationen konstaterar i en rapport att den positiva trenden med minskat antal väntande har brutits och att väntetiderna inom flera områden är oacceptabla.

Störst är problemen inom ortopedi, med drygt 6500 patienter som väntat mer än 90 dagar, kirurgi med drygt 4500, och ögon samt området öron/näsa/hals med vardera runt 3700. I Värmland finns de längsta köerna inom ortopedin och till att få hörapparat.

I länet har tillgången till sjukvård försämrats under sommaren, främst inom ortopedi och urologi, enligt Sveriges kommuner och Landstings rapport. Dessutom har ortpedin satsat på sin mottagningsverksamhet vilket inneburit att fler kommit in i systemet och väntar på vidare behandling. En satsning på operationer på helger i höst ska minska köerna. 66 patienter har hänvisats till en annan vårdgivare.

I rapporten konstateras att landstingen behöver lägga mer energi på det förbättringsarbete som redan pågår för att bland annat förbättra rutinerna kring remisshantering, väntelistor och uppföljning av väntetider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista