Åmotforsbor överklagar förbränningsanläggning

Missnöjda Åmotforsbor överklagar nu beslutet från Länsstyrelsen att tillåta bygget av en förbränningsanläggning vid Åmotfors Bruk. Det är företaget Wermland Paper med 126 anställda, som för sin ekonomiska överlevnad vill elda sopor för att få ner energikostnaderna.

Det är fyra personer i Åmotfors som nu vill att Miljödomstolen ska pröva ärendet eftersom dom tycker att Länsstyrelsen gjort fel när man godkänt bygget. Bland annat har länsstyrelsen under handläggningen av ärendet konstaterat att ett stort antal Åmotforsbor är oroliga för miljön, -men trots det gett tillstånd. De klagande menar också att det varit en jävsituation eftersom de beslutande i länsstyrelsen sitter på två stolar. Dels att värna om miljön, men också om att utveckla länet.

De fyra undrar också i sitt överklagande hur de nationella och regionala miljömålen länsstyrelsen antagit om frisk luft, giftfri miljö och God bebyggd miljö går ihop med tillståndet att tillåta bygget av Värmlands största avfallsförbränningsanläggning så nära befintliga bostäder.

Andra brister i beslutet är att det inte är reglerat varifrån avfallet får komma och hur det ska vara sorterat. De påpekar att upptagning ska ske i närområdet för att få bort långa transporter, men är oroliga för att det i stället kan bli import av avfall från andra länder.

De fyra vill nu att miljödomstolen bland annat upphäver beslutet i sin helhet och att alternativa platser utreds på ett seriöst sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista